Comparing Populisms and Democracies: Local Specificities in the Rule of Law Crisis

Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara are plăcerea de a vă invita, între 16-17 iunie 2022, la conferința Comparing Populisms and Democracies: Local Specificities in the Rule of Law Crisis (and its Resolution?), care se va desfășura în format hibrid în amfiteatrul A1.1 al UVT și online (link: https://meet.google.com/okf-xrft-vgh), nefiind necesară o înregistrare prealabilă.

Evenimentul va trata interdisciplinar teme de actualitate din domeniul dreptului public comparat precum populismul, criza statului de drept în Europa centrală și de est sau efectele pandemiei asupra statului de drept, și va reuni fizic și online 25 de participanți din 12 țări (Australia, Statele Unite, Noua Zeelandă, Olanda, Marea Britanie, Italia, Polonia, România, Ungaria, Croația, Macedonia, Elveția). Printre vorbitori se vor număra profesorii Krygier, Sadurski, Urbinati, Pratt, Czarnota, Martinico și Blokker, specialiști de renume internațional în materia populismului, a dreptului constituțional și a statului de drept, dar și practicieni precum fosta ministră a justiției din Macedonia și actuală membră a Comisiei de la Veneția. 

Cei doi keynote speakeri sunt Nadia Urbinati, reputat politolog, profesor la Columbia University, respectiv John Pratt, nume de referință în domeniul populismul penal, profesor la Victoria University of Wellington.  

Cu această ocazie vor fi lansate două cărți apărute anul acesta la Cambridge University Press: Anti-Constitutional Populism (ed. W. Sadurski, M. Krygier, A. Czarnota) și Filtering Populist Claims to Fight Populism (autor Giuseppe Martinico).

Evenimentul se desfășoară sub patronajul Ambasadei Italiei. Organizatorii conferinței sunt lect. univ. dr. Alexandra Mercescu (UVT) și dr. Manuel Anselmi (Universita degli Studi di Bergamo).