Cifra de scolarizare
Calendarul admiterii 2018 (sesiunea de vara) este urmatorul
Calendarul admiterii 2018 (sesiunea de toamna, doar pentru locurile cu plata taxei de scolarizare) este urmatorul
Acte necesare
Dosarul de inscriere trebuie sa contina:
Taxe de admitere
Taxele pentru Admitere 2018:
Intrebari frecvente
La ciclul de studii universitare de licenţă, Facultatea de Drept oferă o singură specializare generală în drept. Facultatea organizează şi studii universitare de masterat în Dreptul afacerilor, Ştiințe penale, Dreptul Uniunii Europene (în limba engleză), Carieră judiciară, Contencios administrativ şi fiscal.
Facultatea de Drept a fost înființată în anul 1992, fiind acreditată, pentru domeniul de studii Drept, în anul 2000 și reacreditată în anul 2015. Facultatea a dobândit în anul 2004 calitatea de instituție organizatoare de studii universitare de doctorat în domeniul Drept. Toate programele de studii de masterat organizate de Facultatea de Drept sunt acreditate.
Absolvirea progamului de licenţă al facultăţii conferă calitatea de licenţiat în drept, calitate care permite accesul la toate profesiile de profil.
Ciclul universitar de licenţă durează 4 ani, programele de master câte un an. Pentru accesul la profesiile didactice este necesară şi dobândirea titlului de doctor în drept, durata studiilor doctorale fiind de 3 ani. Majoritatea profesiilor de profil presupun şi absolvirea unui examen de admitere, condiţia de participare fiind calitatea de licenţiat în drept.
Absolvirea progamului de licenţă al facultăţii permite accesul la profesiile de profil, precum: Judecător, Procuror, Avocat, Consilier Juridic, Mediator, Cercetător în domeniul științelor juridice, Administrator judiciar, Cadru didactic universitar, Inspector fiscal, judiciar, vamal, de penitenciar, de probaţiune, etc, Grefier, Șef Laborator Criminalistică, Expert prevenirea și combaterea corupției,de armonizare legislativă, vamal, etc; Controlor vamal, ş. a.
După dobândirea calităţii de licenţiat în drept, în funcţie de profesia aleasă şi îndeplinirea cerinţelor specifice, absolvenţii facultăţii de drept se pot angaja ca judecători la instanţele de judecată sau procurori la parchetele de pe lângă aceste instanţe. Profesiile de avocat şi notar public sunt profesii liberale, însă cei ce au calitatea de avocat pot opta ca formă de organizare a profesiei pentru salarizare în cadrul societăţilor mari de avocatură. Calitatea de consilier juridic oferă o opţiune similară.
Facultatea de Drept din cadrul UVT se situează în mod constant printre primele patru facultăţi din ţară în funcţie de numărul celor care promovează examenele de acces în profesiile juridice (magistrat, avocat, notar public). Calitatea de absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul UVT oferă avantaje importante în raport cu orice altă facultate din partea de vest a ţării, şi sporeşte şansele de angajare.
Practica de specialitate reprezintă o disciplină separată în anul terminal, având 4 credite, câte două per semestru. Facultatea de Drept are încheiate protocoale de colaborare în acest vederea efectuării stagiilor de practică cu toate instanţele din judeţ (Curtea de Apel Timişoara, Tribunalul Timiş şi Judecătoria Timişoara), cu Tribunalul Bihor şi Judecătoria Oradea, cu Penitenciarul Bârcea Mare, cu două importante societăţi de avocatură şi cu mai multe birouri de avocatură şi birouri notariale.
În fiecare semestru din fiecare an de studii voluntariatul reprezintă o disciplină facultativă distinctă, având câte 2 credite per semestru. Cei care aleg această disciplină au posibilitatea să o facă prin asociaţiile de studenţi precum ELSA. La absolvire, cei care au optat pentru această disciplină vor obţine un supliment la diplomă care atestă desfăşurarea activităţii de voluntariat în timpul facultăţii.