CLINICA JURIDICĂ PENTRU SOCIETATEA CIVILĂ (CJSC) - Eveniment de lansare - 16 decembrie 2021

CLINICA JURIDICĂ PENTRU SOCIETATEA CIVILĂ (CJSC)

Eveniment de lansare

16 decembrie 2021, ora 16:00, Facultatea de Drept 


Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara demarează, începând cu anul 2022, proiectul Clinicii Juridice pentru Societatea Civilă (CJSC), o structură ce reunește cadre didactice și studenți voluntari ai Facultății de Drept, alături de profesioniști ai dreptului – avocați din cadrul unor reputate societăți și cabinete de avocatură din Timișoara. 

 

Misiunea CJSC este structurată pe două axe fundamentale: 

 • prima își propune să ofere studenților Facultății de Drept posibilitatea de a dobândi, prin învățare experiențială alături de practicieni ai dreptului, aptitudini și calități esențiale pentru exercitarea profesiilor juridice; 
 • cea de-a doua vizează constituirea și consolidarea, la nivelul Facultății de Drept, a unui pol de resurse juridice de referință pentru membrii societății civile din România, în special pentru organizații non-guvernamentale, grupuri comunitare și alte asocieri cu scop civic, umanitar, social, artistic și/sau comunitar, care acționează în spiritul valorilor democratice din România și Uniunea Europeană.

 

Prin serviciile pe care le oferă, CJSC urmărește strângerea legăturilor Facultății de Drept din Timișoara cu mediul civic și profesional, precum și implicarea studenților săi în activități juridice menite să le dezvolte aptitudinile profesionale, cultivând, în același timp, simțul responsabilității civice și sociale.  

În cadrul CJSC vor activa studenți și avocați voluntari, care vor oferi servicii de asistență, reprezentare și documentare juridică pro bono, în conformitate cu standardele etice și profesionale prevăzute de legislația în vigoare. Mai precis, activitatea CJSC se va putea concretiza în acordarea următoarelor tipuri de servicii juridice:

 • consultanță, asistență și reprezentare în îndeplinirea formalităților de înființare și/sau modificare a asociațiilor non-profit;
 • consultanță juridică și documentare, redactare de opinii juridice în domeniile de activitate specializate ale organizațiilor non-guvernamentale;
 • asistență și reprezentare judiciară într-un număr de cazuri particulare propuse de organizații non-guvernamentale și selectate pe criterii vizând importanța temei abordate, gradul de complexitate juridică și necesitatea resurselor juridice specializate.

 

În anul academic 2021-2022, avocații care și-au exprimat disponibilitatea de a colabora cu Facultatea de Drept din Timișoara în cadrul Clinicii Juridice pentru Societatea Civilă provin din cadrul următoarelor societăți și cabinete de avocatură din Timișoara:

 • Hațegan Attorneys – Av. Adoriana Azoiței
 • Maier, Ciucur & Asociații – Av. Mălina Bucur
 • Marian, Popa și Asociații (MPPL) – Av. Ioana Petruse
 • Mușat & Partners Timișoara – Av. Oana Mititelu
 • Cabinet de avocat Dan Doroga
 • Cabinet de avocat Cristina Nicorici

 

Activitățile clinicii vor fi coordonate de d-na lect. univ. dr. Sorina Doroga, prodecan al facultății, avocat în cadrul Baroului Timiș și inițiatoarea acestui proiect.

 

Evenimentul de lansare a proiectului Clinicii Juridice pentru Societatea Civilă va avea loc joi, 16 decembrie 2021, începând cu ora 16:00, în Sala de conferințe a Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara(Bd. Eroilor de la Tisa nr. 9A). 

 

Evenimentul va fi transmis și online în format streaming pe site-ul web și pe pagina de Facebook a facultății: www.drept.uvt.ro https://www.facebook.com/drept.uvt