Istoricul Facultatii de Drept din Timisoara

Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara are o istorie scurtă, dar densă. 

Înfiinţată în anul 1944, printr-un decret regal semnat de M.S. Regele Mihai I, Universitatea de Vest din Timişoara avea în structura sa o facultate de litere şi filosofie, o facultate de ştiinţe, o facultate de teologie, o facultate de medicină şi farmacie şi o facultate de drept. 

Aceasta structura interna era menita sa asigure noii universitatii asemanarea cu marile universitati ale lumii, de la acea vreme. Se poate spune ca Decretul Regal nr. 660/1944 este actul de nastere al Universitatii de Vest. Decretul–lege nr. 660, care oficializa hotararea Consiliului de Ministri nr. 57/1944 privind infiintarea Universitatii de Vest - a patra universitate a tarii dupa cele din Bucuresti, Cluj si Iasi – este promulgat în toamna anului 1944, însă conturarea Facultății de Drept ca instituție de învățământ superior avea să intervină mai târziu. Facultatea de drept din Timişoara a fost efectiv înfiinţată doar în 1992, ca specializare în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Drept, devenind, după un parcurs comun, începând cu anul 1996, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. 

Facultatea a fost acreditată în anul 2000, ca semn de recunoaştere a performanţelor profesorilor şi studenţilor săi, iar din anul 2004 este instituţie organizatoare de studii universitare de doctorat.