Conferinta Internationala Smart Diaspora / Timisoara, 11-12 aprilie 2023

Conferinta Internationala Smart Diaspora / Timisoara, 11-12 aprilie 2023


Timișoara găzduiește ediția 2023 a Conferinței Internaționale Smart Diaspora, un eveniment de anvergură, care reunește profesori și cercetători români din țară și din străinătate și care se va desfășura între 10 și 13 aprilie 2023, sub patronajul Președintelui României și sub egida Guvernului României, a Ministerului Educației și a Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Evenimentul este organizat de Alianța Timișoara Universitară (ATU) și UEFISCDI, cu participarea Academiei Române. (Mai multe despre eveniment, inclusiv despre edițiile anterioare - ultima, 2016, desfășurată tot la Timișoara, aici: https://www.diaspora-stiintifica.ro).

Conferința se va desfășura sub forma unor workshop-uri exploratorii, în jurul unor teme principale avansate de organizatori.

Unul dintre aceste workshop-uri (singurul din domeniul dreptului) este organizat la inițiativa Facultății de Drept din Timișoara și cu susținerea Hexagonului Facultăților de Drept din România și va avea tema Reziliența construcției democratice în Uniunea Europeană. Workshop-ul se încadrează în tema „Sustenabilitate, securitate și reziliență pentru cetățeni și comunități”, subtema „Uniunea Europeană – între crize și viitor. Mai este posibilă o construcție politică la nivel european?”.

Workshop-ul beneficiază de coordonarea științifică a domnului profesor Vlad Constantinesco (Université de Strasbourg), a domnului profesor Vlad Perju (Boston College) și a doamnei profesor Oana Ștefan (King’s College London), din partea mediului academic din Diaspora, precum și a doamnei profesor Simina Tănăsescu (Universitatea din București) și a domnului profesor Valentin Constantin (Universitatea de Vest din Timișoara), din partea mediului academic din România.

În esență, beneficiind de competențele în drept european, drept internațional și drept constituțional ale invitaților la eveniment, dar și de celelalte competențe relevante pentru construcția europeană și provocările la adresa acesteia (e.g., științe politice, dreptul afacerilor, dreptul noilor tehnologii), precum și de experiența academică și practică a participanților cu privire la legăturile care pot fi stabilite între sistemul de drept național și cele supra-naționale, workshop-ul își propune să abordeze probleme stringente pentru societatea democratică europeană în ansamblul ei, să le contextualizeze în raport cu dreptul internațional general și să le particularizeze la sistemul de drept român.

La workshop participă mai mulți profesori și cercetători afiliați unor universități și instituții de cercetare din străinătate (în ordine alfabetică): Iris Bârsan – Université Paris-Est Créteil (UPEC) (Franța); Mihaela Barnes –Graduate Institute of International and Development Studies, Geneva (Elveția); Roxana Burdescu – Banca Mondială (SUA); Cosmin Cercel – Lazarski University Warsaw (Polonia); Vlad Constantinesco – Université de Strasbourg (Franța); Andra Cotiga ­– Université Catholique de Lille (Franța); Valentina Dipse – Universidad de Cantabria (Spania); Szilárd Gáspár-Szilágyi – University of Birmingham (UK); Claudia Ghica-Lemarchand – Université Paris-Est Créteil (UPEC) (Franța); Smaranda Miron – Energy Community (Austria); Dana Neacșu – Duquesne University (SUA); Gabriela Oanță – University of A Coruña (Spania); Teodor Papuc (Curtea Constituțională a Republicii Moldova); Vlad Perju – Boston College (SUA); Roxana Radu – University of Oxford (UK); Szalayné-Sándor Erzsébet – University of Pécs (Ungaria); Oana Ștefan – King’s College London (UK); Ana-Maria Telbis – Justice and Human Rights Training Division (Consiliul Europei); Eliana Zatschler – European Women Lawyers Association (Belgia). Alături de aceștia, la workshop participă o serie de profesori și cercetători afiliați unor universități și instituții de cercetare din România.

Conferința reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente științifice organizate de Facultatea de Drept din Timișoara în ultimii ani.

Evenimentul este susținut, alături de UEFISCDI și ATU, de Banca Transilvania, CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang și KPMG Legal - Toncescu și Asociații.

Workshop-ul se desfășoară în 11 și 12 aprilie 2023, în sediul central al Universității de Vest din Timișoara, Bd. Vasile Pârvan nr. 4, Amfiteatrul A01. Înregistrarea în vederea participării se face accesând acest formular Google Forms: https://forms.gle/Q6PuYK8jUZhTXjAU6.