Conferinta Criza dreptului în lumea contemporană

Criza dreptului în lumea contemporană. 

O prelegere susținută de Florentin Țuca la Timișoara, cu ocazia participării la conferința 

„Constitutional Identity and Social Memories in Central and Eastern Europe”



Dr. Alexandra Mercescu

Asistent cercetare

Facultatea de Drept

Universitatea de Vest din Timișoara


Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara a găzduit în data de 2 mai, în pre-ziua Conferinței internaționale „Constitutional Identity and Social Memories in Central and Eastern Europe”, o prelegere, urmată de o dezbatere cu studenții, susținută de domnul avocat dr. Florentin Țuca, fondator și managing partner al Țuca Zbârcea & Asociații. Discursul domnului avocat Florentin Țuca a anticipat unele teme importante ale ediției a 10-a a Central and Eastern European Forum of Young Legal, Political and Social Theorists, forum organizat pentru prima dată în România de Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara (3-4 mai 2018).

Astfel, Florentin Țuca a subliniat importanța noțiunii de „adevăr” în epoca post-modernă și post-truth, în care discursuri ficționale ajung să treacă drept constatări factuale. Acest regim epistemic post-adevăr aduce cu sine, în plan politic, o poziționare ideologică contestabilă, iliberală, în care oricine vorbește în numele propriei identități se pune la adăpost de critici, noțiunea de „corectitudine politică” acționând ca un scut imbatabil împotriva unei valori esențiale, și anume libertatea de exprimare. În plan juridic, o astfel de atitudine relativistă este la fel de periculoasă, căci ea încurajează flexibilizarea normelor de drept, mai ales în acele domenii, cum este dreptul internațional, în care normativitatea apare structural ca fiind mai fragilă. În susținerea argumentelor sale, Florentin Țuca a făcut trimitere la scrierile reputatului profesor Frank Furedi, unul dintre invitații principali ai Forumului organizat la Timișoara, arătându-se de acord cu acesta atunci când arată că politica identitară a ajuns să fie o caricatură a ei înseși („caricature of itself”). 

În partea a doua a discursului său, Florentin Țuca a punctat câteva dintre pericolele pe care le poate aduce, pe de o parte, inteligența artificială în viața de zi cu zi – de unde derivă necesitatea intervenției juridicului – și, pe de altă parte, în viața dreptului însuși, în măsura în care acesta riscă să ajungă dezumanizat printr-o excesivă digitalizare.

Prelegerea a fost urmată de o sesiune de întrebări din partea publicului, studenții, dar și ceilalți participanți, răspunzând cu interes provocării lansate de Florentin Țuca de a gândi crizele pe care le experimentează în prezent dreptul nu doar din perspectivă juridică, ci și din perspectivă politică, istorică și morală.