In Memoriam Ion LULĂ (1939-2020)

In Memoriam Ion LULĂ (1939-2020)

Comunitatea academică a Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara este îndoliată de trecerea în veșnicie a Profesorului Ion Lulă, unul dintre fondatorii facultății și mentor a zeci de generații de studenți. Profesorii, absolvenții și studenții Facultății de Drept din Timișoara sunt alături de doamna profesor Irina Sferdian, fiica profesorului, în această cumplită încercare.

Înmormântarea va avea loc marți, 29 decembrie 2020, ora 12, în Cimitirul Eroilor din Timișoara.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

* * *

Ion Lulă a fost profesor de drept civil al Facultății de Drept din Timișoara de la înființarea acesteia, după ce, începând cu anul 1964, îmbrățișase cariera de judecător. A fost doctor în drept al Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, cu o teză susținută în anul 1982, sub îndrumarea profesorului Aurelian Ionașcu, pe tema răspunderii civile obiective. A fost autor al mai multor cărți, între care una, reunind contribuții la studiul răspunderii civile delictuale, publicată în anul 1997 la Cluj-Napoca, și alta, cuprinzând mai multe studii în domeniul dreptului privat, publicată în anul 2011 la București. Înainte de orice, a devenit cunoscut în comunitatea juridică din România prin cele aproape 50 de studii și articole publicate, începând cu anul 1977, în Revista Română de Drept și, mai apoi, în revista Dreptul.

Profesorul Ion Lulă nu a fost ceea ce se numește un autor exhaustiv, ci a adus în discuție veritabile „cazuri de conștiință juridică” ale generației sale, cu predilecție în domeniile proprietății și răspunderii civile. Promisiunea unilaterală de vânzare, promisiunea sinalagmatică de vânzare-cumpărare a terenurilor, vânzarea bunului altuia, răspunderea civilă delictuală pentru fapta altuia sau pentru lucruri, răspunderea civilă contractuală pentru fapta altuia, proprietatea aparentă, subiectul pasiv al raportului de proprietate, acțiunea în revendicare, uzucapiunea, servituțile, obligațiile propter rem, subrogația reală cu titlu particular au fost câteva dintre temele către care și-a îndreptat atenția și care au devenit, unele dintre ele, adevărate mărci personale. 

Nume importante ale dreptului privat din România au omagiat, prin contribuțiile publicate în volumul In honorem Ion Lulă. Abuzul de drept (ed. coord. Florin I. Mangu, ed. Lucian Bercea), Universul Juridic, București, 2016, o carieră de patru decenii dedicată teoriei și practicii dreptului. În anul 2020 a fost distins cu Premiul „Matei Barbu Cantacuzino” al Revistei Române de Drept Privat pentru întreaga activitate în domeniul dreptului privat – Opera Omnia.

Ion Lulă este un nume căruia Facultatea de Drept din Timișoara îi va rămâne, pentru totdeauna, profund îndatorată. A fost judecător prin carieră, profesor prin vocație și cercetător prin pasiune. A fost o minte strălucită, iscoditoare, neliniștită, deopotrivă rațională și rezonabilă. 

Rareori am văzut un om care să fi ajuns pe propria cale la idei atât de ascuțite, dar care să scrie și să vorbească atât de simplu. Rareori am văzut un om care să nu fie structural vesel, dar care să fie atât de hâtru și să aibă atât de mult umor. Rareori am văzut un om care să fie atât de lipsit de vanitate, dar care să se bucure de atât de multă și de sinceră apreciere în ochii tuturor celor care îl cunosc.


Prof.univ.dr. Lucian Bercea

Decanul Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara